sreda, 10. november 2010

Kako smo očistili Risnik

Dne 17.4.2010, smo divaški jamarji v okviru vseslovenske čistilne akcije organizirali čiščenje doline Risnik. Risnik se nahaja poleg mesteca Divača. Velja za zelo markanten kraški pojav, ki ima status naravnega spomenika. Po njem se v Divači imenuje veliko stvari, med drugim tudi znano staro gostišče, ki se nahaja v samem središču mesteca. V njem je urejenih tudi nekaj plezalnih smeri. Na pobudo društva je bila leta 2000 okrog Risnika urejena krasoslovno-naravoslovno učna pot Divaški Kras. Realizacija projekta je bila speljana s pomočjo evropskih sredstev in Občine divača. Divačani so kot mnogi kraševci drugod po Krasu dolino uporabljali za odlaganje odpadkov. To pa predvsem med leti 1950 - 1990 ali natančneje do ureditve odvoza odpadkov na smetišče v Sežani, kar je bilo možno ugotoviti tudi po vrsti odpadkov. Čistilne akcije smo se lotili sami. S tem mislim, da nismo imeli na voljo velikih finančnih sredstev. Po nekaterih ocenah naj bi za izvedbo take čistilne akcije potrebovali nekaj tisoč evrov. Problem čiščenja odpadkov je bil v sami lokaciji le teh. Odpadki so se nahajali na dnu doline, dobrih 80m globoko. Torej naj bi za izvleko potrebovali veliko dvigalo, ki bi po predhodnih izkušnjah čiščenja drugih jam po Sloveniji veliko stalo. Jamarji se zadeve nismo ustrašili in zavihali rokave. Z dobro voljo se da vse narediti. Z vrvno tehniko pa tudi. Za premoščanje višine smo enostavno uporabili vrvno žičnico, tovor pa je vlekel traktor.
Občina Divača je pri akciji sodelovala kot koordinator med pobudniki vseslovenske čistilne akcije, komunalo, ki je bila zadolžena za odvoz odpadkov, občani, ki naj bi se akcije udeležili ter društvom, ki je akcijo organiziralo. Tako kot vsem, ki so se  po Sloveniji akcije udeležili, so bile tudi nam dodeljene rokavice in vreče za smeti in se je začelo....
Delali smo od jutra, do večera. Iz Risnika smo potegnili približno 150 kubičnih metrov odpadkov, kar je po grobih ocenah tehtalo 6 ton. Zaslužen avto na zadnji fotografiji, smo podarili Občini Divača za kar nam je bila sila hvaležna:). na akciji je sodelovalo 40 oseb. Poleg članov jamarskega društva, so se akciji pridružili člani plezalnega kluba iz Divače, nekaj Divačanov in tudi nekaj mladine iz drugih krajev Slovenije, ki so se akcije udeležili preko znancev iz tega okoliša. Za zaključek bi se zahvalil vsem, ki so pomagali, da smo Risnik očistili.

Ni komentarjev:

Objava komentarja